Aktuelt

Never Walk Alone, Kolding

Mød dit bryghus på Never Walk Alone

Never Walk Alone skriver på deres hjemmeside.

Citat: “En spændende aften i selskab med et af landets mest spændende bryggerier, der allerede har produceret en række rigtig gode øl.”

Der læggers ud kl.18.00 med to retter mad, hvorefter der vil blive fortalt om bryggeriet samtidig med, at der smages på lidt af det gode fynske øl.
Tilmelding på “torben.mathews@tdcadsl.dk” – og vent ikke for længe, arrangementet slået op på pubben og så går det normalt stærkt!

Kun 50 billetter til salg, så alle kan se og høre – indtil øllet gør sit indtog, altså!

Vi ses i Kolding  🙂

Munkebo Mikrobryg

 

Den danske ølgær kommer tilbage

Munkebo Mikrobryg, indleder samarbejde med Syddansk Universitet om at genfinde den danske gær

Der var engang hvor de danske bryghuse alle havde deres egne danske gærceller og andre europæiske bryghuse rejste til Danmark for at få lov til at bruge gæren fra Carlsberg til deres øl. Siden 1877 hvor Emil Christian Hansen rendyrkede undergæren Saccharomyces carlsbergensis på Carlsberg er der ikke sket meget med den danske ølgær.  Gærstammer fra specielt Belgien, Tyskland og Amerika oversvømmer i dag den danske mikrobryggeri og lader kun de store bryghuse som Carlsberg og Albani stå alene med en dansk undergær i produktion.

Men nu tager et nyt bryghus den danske gær frem igen. Claus Christensen, Ph.d. ejer af Munkebo Mikrobryg som har arbejdet som forsker ved Københavns Universitet vil genfinde den danske gær i samarbejde med Professor, Ph.d. Nils J. Færgeman fra Syddansk Universitet. Der vil blive søgt efter forskellige gærstammer som kan brygge en dansk ale, på de historiske gamle danske kornsorter som Amagerbyg, Carlsbyg og Viftebyg fra en økologisk gammel bondegård ved Tommerup, som har bevaret de gamle danske landsorter i produktionen.

Det er tanken at der kan findes sporer af den danske ølgær på overfladen af kornet, som kan isoleres med moderne laboratorieteknikker, som ethanol- og pH stress test, og i sidste ende, de nyeste teknikker inden for genetisk fingerprinting til at verificere gærcellernes DNA. De oprensede gærceller vil blive testet for smag, duft og hvor velegnede de er til industriel brug før de bliver brugt i større skala og finder vej til de danske frokostborde.

Den gamle brygteknik med at høste gæren i toppen af karret til næste produktion, er meget velegnet til at lade gærens naturlige evolution hurtigt tilpasse sig de ønskede smagsnoter. De gamle brygmestre fandt den bedste øl i de åbne kar og førte noget af den over i den nye friske urt, som der gærede videre. Dermed tilpassede gæren sig til omgivelserne og til de smagsnuancer som brygmesteren valgte. Det er tanken at bruge de nyeste moderne teknikker i samarbejde med de gamle brygtraditioner og finde den helt perfekte danske ale gær.

Det er spændende hvilke smagsnuancer der findes i den danske gær i 2014, men et er sikkert, det bliver spændende at smage hvad der kommer ud af tankene på Munkebo Mikrobrygs nye initiativ.

Claus Christensen, Munkebo Mikrobryg : info@munkebo-mikrobryg.dk +45 50 66 70 05, eller Professor Nils J. Færgeman, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet, nils.f@bmb.sdu.dk +45 6550 2453.

Øl Uden Humle

Ny Nordisk Øl

Ny Nordisk Øl er ønsket om at genskabe en ny nordisk stilart, brygget af de råvarer om der naturlig gror i de nordiske lande. Med Anders Kissmeyer, Per Kølster og Christian Andersen i spidsen for projekt Ny Nordisk Øl er de første retningsliner nedskrevet om øl brygget af nordiske krydderier og smagsgivere.

Munkebo Mikrobryg er blevet inviteret til at give vores version er en ny brygget af Nordiske råvarer, brygget uden humle som den blev lavet af vores forfædre for 1000 år siden den 16. januar på Søernes Ølbar sammen med 10 andre bryghuse fra Danmark og Sverige.

Vores ide var at brygge en så simple øl som muligt da vores forfædre ikke har haft de store muligheder for hverken engelsk pale malt, munchen malt eller eksotiske humle fra New Zealand. Vi vil derfor bruge råvarer som finders få meter fra bryghuset i skønne fynske bakker. For at skabe en smule bitterhed har vi prøvet at finde noget som også har naturlig bitterhed over sig, ligesom humlen. Efter at have testet forskellige urter som Løvetand og Rødkløver og trække bitterhed ud ved kogning, fik vi gode resultater med rønnebær. Det gav en mild bitterhed, fin duft af bær samt lidt sødme, urterne gav en fin bitterhed men for meget smag af grøn the.

Vi forestiller os derfor sig at de unge vikingefrøkener tidligt om morgenen har plukket rønnebær, sent i efteråret hvor rimen stadig ligger som dug i græsset. Derefter kogt vandet op og trukket bitterhed og frugtsødme ud fra rønnebærerne inden resten af familien vågnede og blandet den med sød urt fra bygmalt for at danne en lidt alkohol til ca 5%.

De har haft en trækrans med gær som har overleveret fra generation til generation som bliver lagt nederst i karret for at starte gæringen. Vi har brugt en gær som giver en lækker frisk frugt aroma i balance med duften af bær og den milde bitterhed.

Vi har navngivet den Rimfaxe, efter at have plukket rønnebær tidligt om morgenen mens duggen stadig var i græsset. Rimfaxe er i nordisk mytologi hesten, der er forspændt månevognen og trækker månen over himlen om natten. Skummet fra hestens bidsel falder som dug om natten.

Fra Oehlenschlägers digt “Guldhornene”:

Rimfaxe den sorte
puster og dukker
og i Havet sig begraver.
Morgenens Porte
Deling oplukker,
og Skinfaxe traver
i strålende Lue
på Himlens Bue.

Resultatet er en øl på 5%, lys og let og dufter af frugtestere. Har en frisk aroma og en mild bitterhed fra rønnebær.

Vi glæder os til at dele den med jer – Claus

Ørbæk Gods Julemarked 14-15 december 2013

Munkebo Mikrobryg er at finde på det helt nye lækre Julemarked på Ørbæk Gods lørdag og søndag 14-15 december fra 10-17Kultur på Tværs uge43_2013-page-001.

Det vil være brændte mandler, juletræer og masser af julestemning på det gamle gods.

Det vil være muligt at få smagsprøver fra vores voksende sortiment og købe en julepakke med forskellige smagsprøver med hjem til julebordet.

Adressen er:
Ørbæk Gods
Ørbæklundevej 1
5853 Ørbæk

Vi ses
Claus Christensen

oebeakslunde01

 

 

 

 

 

 

Åbnings-reception på Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde

Fyns nye bryggeri Munkebo Mikrobryg inviterer til åbnings-reception

Onsdag d. 20. november kl.  14.00 – 15.00 på Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde

Vi byder på smagsprøver fra vores nybryggede sortiment samt lidt lækkert fra restauranten.
Det vil glæde os at se ølentusiaster, venner og familie til et hyggeligt arrangement

Med venlig hilsen
Claus Christensen
Brygmester, Ph.D

Julebryg, 8+9 november på Rådhuspladsen

Munkebo er er at finde ved Ekstra Bladets Julebrygfestival med vores første julebryg som hedder Jólner. Vi fylder bilen med de første 4 bryg og tager mod København med noget Rigtig Øl så julen er reddet

Ekstra Bladets Julebrygfestival er 8+9 november fra 13-16 og igen 17-20. Om aftenen vil et munkebo hold bestående af flere bartendere og medhjælpere være at finde på de Københavns pubs hvor der vil blive skålet højt så alle ved at hvor Munkebo er, er der gang i festen….  Find os og du kan skåle med

Jólner er en let og frisk belgisk julehvede på 5.1% tilsmags rundhåndet med sød appelsinskal og friskknuste korianderfrø. Nisserne som bor på det gamle bryghus har testsmagt og godkendt brygget som gør at man med et glas Jólner kommer i den helt perfekte julestemning. Brygget med kun en smule humle og masser af hvede, så den fremstår flot og ufiltreret med et fast og holdbart skum. En rigtig skøn øl som bør nydes i stort rundt glas, serveres ved 5-7 grader celsius. Duften af krydderierne som appelsin og koriander træder tydeligt frem mens man drikker jul.

Det vestnordiske ord ”jól” er vidnesbyrd om, at man i Norden i vikingetiden havde en festperiode, hvor der blev drukket og festet for at fejre at det gik mod lysere tider igen. ”At drikke jul” var fra vikingetiden til langt op i 1500 tallet det faste udtryk for at fejre jul. Man udbragte skål for guderne: Njord, Frej og Odin, der havde fået tilnavnet Jólner, som kunne skaffe én et godt og frugtbart nytår. Indhold; Vand, Malt: vienna, hvede, pilsner, haver, byg, Krydderier: appelsinskal, korianderfrø, Humle: hersbrucker, Gær: belgisk hvede, IBU: 17

Vi kommer med følgende øl:

Hermod, Engelsk Pale Ale
Jólner, Belgisk julehvede
Gyldenkam, Weißbier/Pale Ale
Folkvang, Bayersk Weißbier

Skål

Munkebo Mikrobryg

Sådan, første hold etiketter er godkendt af Returpantsystemet

Så fik vi endelig besked fra Dansk Returpantsystem at vores etiketter er godkendt til at blive sendt ud i de danske butikker, og de vil kode vores stregkoder ind i deres system.

MM_etiket_33cl_Alstaerk-page-001MM_etiket_33cl_Gleipner-page-001

 

 

 

 

Her er den nye Alstærk og Gleipner etiketter. De blive holdt i gule og blå nuancer og vi glæder os til at se dem i butikkerne. Vi har mange flere på vej som Slejpner, Gunlød og meget mere.

Vi har skrevet i detaljer hvad vi har brygget dem af malt, humle, gær og krydderier og du kan læse meget mere ved at følge QR koden.