Aktuelt

Konkurrence skaber ny viden om gær

Øl består af fire råvarer: Malt, vand, humle og gær

Det fynske bryggeri, Munkebo Mikrobryg, har fundet noget helt unikt, da det isolerede fynske gærstammer fra lokale bier. Men hvor unikt kom helt bag på bryggeriet. De fire gærstammer har skabt så meget røre, at de er blevet udbudt i en konkurrence, hvor bryggere kan byde ind med at brygge øl med dem og sende frisk data og øl tilbage til vurdering hos bryggeriet. Gær er en af de vigtigste råvarer i øl, foruden malt, humle og det helt rigtige vand.

Interesse fra Danmark, Norge, Tyskland og Sverige

Det bugner med øl, sendt fra forskellige bryggere i Denmark, men der har også været interesse fra Sverige, Norge og Tyskland. Bryggeriet har sendt over 400 rør af vores gærstammer ud, og på de sociale medier har der været en fantastisk dialog med deling af viden og hjælp til at få opformeret gærstammerne og brygget noget rigtig lækkert øl på det fynske gær.

Bananer i Pyjamas og Cherry Blossom

Vores lager er fyldt med forskellige øl som ”Bananer i Pyjamas”, brygget med Munkebo001, eller ”Cherry Blossom”, brygget med Munkebo002. Til opgaven med at smage alle øllene igennem har vi spurgt forskellige kompetente smagsdommere, som Tine Petersen, Direktør for SPIS Odense, og Carsten Berthelsen, som er slået til Ridder af Belgien på grund af hans store arbejde med at fremme det belgiske øl. Desuden deltager andre bryggerier som Rise, Kongebryg og Krenkerup med at hjælpe Munkebo Mikrobryg med at karakterisere de forskellige gærstammer. De danske ølentusisaster er repræsenteret ved DØE folk fra både Christiansfeld, Holstebro og fra bestyrelsen i København. Ølbloggere fra Ålborg, København og Odense er klar på at lade pennen beskrive de mange nuancer den 3 maj i Munkebo Mikrobrygs lokaler. Vinderen bliver offentliggjort fredag den 20. maj på den store scene til Ølfestivalen, hvor vinderen får brygget og sendt øllet i handlen.

20160427_072730

Dommerne er:

1. Christian Scheffel, DØE Odense, blogger
2. Tine Petersen, Direktør, Spisodense
3. Nina Folmer, Rise bryggeri
4. Christian Andersen, DØE bestyrelse, København
5. Carsten Berthelsen, Ridder af Belgien, Forfatter, København
6. Kasper Wendelboe, Blogger, København
7. Peter Vad Godtberg Jensen, Blogger, Ålborg
8. Torben Steenberg, DØE Vrads
9. Thorbjørn Futtrup Jacobsen, DØE Holstrebro
10. Jack Dall, DØE Christiansfeld
11. Jannie Røngaard, Krenkerup Bryggeri
12. Niels Kiens, Kongebryg Bryggeri
13. Marianne Albrechtsen, Kontorelev, Munkebo Mikrobryg.
14. Claus Christensen, Brewmaster, Munkebo Mikrobryg

Direktør Claus Christensen siger: “Jeg havde ingen ide om, at vores gærstammer ville være så populære, og jeg måtte få lavet mange flere rør at sende ud end forventet. Vi glæder så meget til at smage, hvad bryggerne har sendt til os. Vores distributør i Baltikum har lige skrevet, at de gerne vil have sammen bryggekonkurrence lokalt. Det er kanon, og vi er klar på at gøre det igen i udlandet.”

Direktør for SPIS Odense Tine Petersen udtaler: ” “Jeg er vild med idéen om at invitere amatører og professionelle med til fri leg. Munkebo Mikrobrygs konkurrence om innovation og godt håndværk er helt i tråd med SPIS! Odense Food Festivals ambitioner om at inspirere flere til at få lyst til at lære råvarer og produktionsmetoder bedre at kende, og derigennem forbedre smagen og nydelsen ved de skønne ting, vi spiser og drikker. Jeg glæder mig meget til at smage mig igennem alle de gode brygger-bud.”

Kongebryg, Niels Kiens, Næstved. ”Vi vil gerne være med og hjælpe hinanden. De små bryggerier må stå sammen og udvikle vores egen måde at gøre tingene på.”

Claus Christensen, Ejer, Brygmester, PhD
claus@munkebo-mikrobryg.dk
Munkebo Mikrobryg, Hundslevvej 141, 5300 Kerteminde, mobil: +45 50 66 70 05

Indsend en kommentar