Aktuelt

Tips og Tricks fra sidste års vinder.

Læs her og få de bedste tips og tricks til Munkebo gærkonkurrence 2017.
Sidste års vinder af Munkebo gærkonkurrence, Lasse V. Hansen, giver i dette indlæg dette års bryggerer gode råd til selve brygningen, og indsigt i branchens trends. 

Claus Christensen, Munkebo Mikrobryg: 

– Hvor blev du bekendt med konkurrencen?

Lasse V. Hansen: Jeg følger til daglig med i Facebook-grupperne om håndbryg og blev ad den vej opmærksom på Munkebo’s gær konkurrence.

– Hvad fik dig til at tilmelde dig?

Lasse V. Hansen: Jeg havde på dette tidspunkt brygget i et års tid og var begyndt virkelig at nørde igennem med alle facetterne af håndbryg. Så at jeg nu fik muligheden for at prøve en hel ny gær af, var rigtigt spændende. Det var også i forvejen planen, at jeg skulle tilmelde et par øl til DM i håndbryg, så timingen var perfekt ift. at slå 2 fluer med 1 smæk.

– Hvordan gik dit brygningsforløb?

Lasse V. Hansen: Rørene med gær fra Munkebo så ikke særligt store ud, så jeg var sikker på at der skulle laves en gærstarter. Jeg lavede en halvanden liter starter til hver, og var bange for, om der nogensinde skulle komme liv i dem. Men et halvt døgn senere var jeg slet ikke i tvivl om, at gæren var vågen!

Jeg lavede noget osmosevand, tilsatte mineraler, valsede min malt og bryggede, som jeg normalt gør, på mit Grainfather anlæg.

Gæringen foregik i mit måske lidt nørdede køleskab med temperaturstyring fra brewPi.

Til sidst kom øllet på flasker med noget sukker for at karbonere færdigt.

– Hvad fik du ud af det efterfølgende, hvad skete der, efter at du vandt?

Efter at jeg vandt, fik jeg, udover det flotte diplom selvfølgelig, muligheden for at komme med ud på Randers Bryghus for at brygge 2000 liter Sort Smoothie sammen med Munkebo-brygger Claus og Randers-brygger Jesper. Det var en fed oplevelse at se, hvordan det foregår i stor skala, og selvfølgelig altid sjovt at hælde humle i gryden i kg-mål. Når man så endelig smager det færdige produkt, er det fedt, at man kan genkende sin egen øl i glasset.

snap604

44791_600_980_0_16_800_500_2

 

 

 

 

 

 

– Hvad forventer du af dette års bryggere, og hvilken type øl/trends forventer du/håber du at se i år?

Lasse V. Hansen: Reglerne og kategorierne i år ligger op til nogle virkelig interessante øl. De passer meget godt ind i trendsne i specialøls-markedet.

For nogle år siden kunne øl ikke blive ekstreme (og alkoholstærke) nok, men på det seneste har trenden bevæget sig imod det modsatte. Årets mest hypede stilart, New England IPA’en, udmærkede sig ved lav bitterhed, juicy humlesmag og mindre alkohol. Så her passer kategori 2 “Session IPA” rigtig godt ind, og jeg håber at få nogle rigtige humlebomber i glasset til smagningen.

I Norden har der på det sidste også været fokus på øl med “terroir” kvalitet, selvfølgelig kickstartet af “Ny Nordisk Øl”-bevægelsen. Når gæren nu også er lokal, er det naturligt at lave en kategori med fokus på dette: kategori 1 “Danish Pilsner”. Jeg tror faktisk, at craft-pilsneren kunne gå hen og blive en trend i 2017. Den kan altså smage meget bedre end den klassiske grønne, vi kender fra kiosken…

Det hele skal selvfølgelig ikke være konformt, så det er lækkert, at der også er en freestyle kategori. Her håber jeg, at vi ser nogle fuldstændig sindsyge og velsmagende eksperimenter! Er det frugter, grøntsager eller måske bakterier, vi finder i kategori 3? Jeg har i hvert tilfælde ingen fordomme.

– Tips til dette års bryggere?

Lasse V. Hansen giver følgende tips:snap623

1) Lav en gærstarter, også selvom du ikke har en magnetomrører (ryst det bare rundt i en flaske med en let urt).
2) Brug frisk humle, og hvis du sigter efter en juicy smag i session ipa’en, så prøv at tilsætte humlen, imens gæringen stadig er igang.
3) Overvej at læse op på vandkemi. 99% af øllet er vand, så det kan altså smages! Mine tommelfingerregler for tilsætning til osmosevand har jeg tyvstjålet fra dette blogindlæg: http://www.bertusbrewery.com/2012/02/water-chemistry-how-to-build-your-water.html
4) Husk at have det sjovt og lave noget øl, du selv vil drikke. Det er trods alt bare en hobby

 

Vi takker for interviewet til Lasse V. Hansen og ser frem til dagen, hvor alle dommere mødes og smager

Deadline for indlevering er den 21. april.

Gær kan købes i vores webshop.
Gæring skema kan downloades her.

Indsend en kommentar